“Van lezen voor het slapen gaan word ik altijd rustig.”

Wat vind jij van lezen?

Leuk, moeilijk of gewoon een beetje saai?

Wat je ook van lezen vind, kunnen lezen is best handig. Eigenlijk lees je de hele dag door. Als je je favoriete attractie in een pretpark wil vinden, als je iets wilt opzoeken op je tablet of als je vrienden je een appje sturen.

Op school ben je dan ook veel bezig met lezen. Het begint met letters en eindigt met spellingregels. Je maakt vaak dictees en je juf of meester laat je vast weleens voorlezen in de klas. Bij het maken van toetsen kijkt je juf of meester hoe goed je al kan lezen.

DMT-toets

DMT betekent Drie-Minuten-Toets. De juf of meester geeft je een kaart waar losse woorden op staan. Jij mag dan laten zien hoeveel woorden je goed kunt lezen in één minuut. Als de minuut voorbij is, krijg je nog twee andere kaarten om voor te lezen. Voor elke kaart krijg je één minuut voorleestijd, dus in totaal duurt de toets maar drie minuten.

AVI-toets

Ook voor AVI krijg je een kaart van je juf of meester. Op die kaart staat een verhaaltje dat je zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk fouten voor mag lezen. De juf of meester kan dan zien welk AVI-niveau je hebt.

Wie bepaalt het niveau van een leesboek?

In Nederland gebruiken we al ruim 35 jaar het AVI-systeem. Uitgevers vragen Cito om hun boeken door te meten. Cito bepaalt zo het AVI-niveau van een boek. Daarna mogen de uitgevers het AVI-niveau (AVI-S t/m AVI P) met een speciaal logo in hun boeken vermelden.

.

Zenuwachtig?

Nee joh, niet nodig!

Je hoeft niet zenuwachtig voor de toetsen te zijn, want je kan het niet slecht doen. De toetsen helpen je juf of meester om te zien wat je al hebt geleerd en hoe goed je al kunt lezen.Ook kunnen ze zien wat je nog moeilijk vindt, zodat ze je beter kunnen helpen. Soms vertelt je juf of meester op welk AVI-niveau je leest, wat je kan helpen een boek uit te zoeken in bijvoorbeeld de bibliotheek.

Lees wat je leuk vindt!

Ook al weet je op welk AVI-niveau je leest, het belangrijkste is dat je boeken leest die je leuk vindt. En dan maakt het echt niet uit of het boek een niveau hoger of lager ligt. Als je leest over iets wat je leuk of interessant vind is lezen namelijk een stuk makkelijker!

Leerlingenraad: adviseurs van Cito

Cito maakt de DMT en AVI en heeft met de Leerlingenraad gepraat over we hoe lezen leuk(er) kunnen maken. Ze hadden een heleboel goede ideeën voor de school, maar ook voor hun ouders.

Tips voor je ouders

  • Niet storen tijdens het lezen! Leg maar een briefje neer als je iets wilt vragen
  • In koor lezen
  • Bij het voorlezen of samen lezen bij een spannend stukje stoppen
  • Gebruik stemmetjes bij het voorlezen
  • Maak een leeshoek

Naast tips over lezen, hebben ze ons geadviseerd over de AVI-teksten. Die mogen niet saai zijn, mogen fantasie bevatten en grappig zijn. Maar niet te grappig, anders krijg je de slappe lach onder een toets!

Meedoen met de leerlingenraad of nog meer tips?

Wil jij ook een keer meepraten in de leerlingenraad? Leuk! Kijk ook eens op leerlingenraad.cito.nl.
Of heb jij nog meer tips voor je ouders of misschien je juf/meester? Wij horen ze graag!
Laat het ons weten via het contactformulier!

contact