Dag Jaap

Over waarom toetsen

Dag Jaap!

Acht jaar zat hij bij ons in de klas:  Jaap. Een vriendelijke jongen , die Jaap. Maar toch, –  ik durf het bijna niet te bekennen –  ik ben hem een beetje zat. Hij begint me een beetje te vervelen met zijn verhalen over zijn mam en zijn neef.

Klinkt bekend? Als u leerkracht bent in groep 3, dan weet u waarschijnlijk precies wie ik bedoel: de Jaap van AVI-kaart M3 A. Hij doet zijn werk prima hoor. Dankzij Jaap weet elke leerkracht van groep 3 hoe ver de kinderen zijn met lezen. Dankzij Jaap weten we prima of we een kind misschien al wat meer uitdaging kunnen geven in het lezen. Dus in die zin: geen kwaad woord over onze Jaap. Maar toch: als u al langer leerkracht bent van groep 3, dan heeft u Jaap misschien al wel 200 keer voorbij zien komen.

Lezen mag ook best een beetje leuk zijn, toch?

Vernieuwing van de AVI teksten is dus waarschijnlijk ook uw wens. Misschien niet alleen vanwege Jaap, maar ook om de teksten beter aan te laten sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.  De nieuwe AVI toetsen bestaan  dan ook uit volledig nieuwe teksten. Trots zijn we op het feit dat deze teksten geschreven zijn door kinderboekenschrijvers: Annemarie Dragt, Thea Dubelaar, Merel Leene en Jan Paul Schutten. We zijn benieuwd naar uw reacties en die van de kinderen op de nieuwe teksten. Want lezen, ook tijdens een toets, mag best ook een beetje leuk zijn, toch?

Maak kennis met Tom en Puk

De hoogste tijd dus om afscheid te nemen van Jaap. En dat doen we ook. Gelukkig komen er een paar nieuwe kinderen bij: bijvoorbeeld Tom en Puk. Tom heeft een hut, dat verklappen we nu alvast. En Puk ziet een reus. Kijkt u al uit naar de kennismaking met Tom en Puk?
We nemen nu afscheid van Jaap. Bedankt voor de mooie herinneringen, dag Jaap!

 

Marleen van Benthem,
productmanager primair onderwijs